Malaga är den mysiga huvudstaden på Costa del Sol

Malagas mysiga bilfria centrum

Malaga centrum är bilfritt med massor av små butiker, restauranger och tapasbarer. Här ligger också alla kända märkesbutiker. Calle Margués de Larios är huvudgatan i shoppingdistriktet och leder upp till det fina torget Plaza de la Constitución.

Hela området mellan floden och Malagas katedral är fyllt med små gränder, torg, butiker och barer. Här ligger också Malagas saluhall som är mycket välbesökt med utsökt fisk, skaldjur, grönsaker och fint kött.

Shopping i Malaga centrum är trevligt eftersom det är lätt att promenera i den bilfria gamla stan. Sara, HM, Desigual och massor med små butiker ligger i centrum. Likaså det stora varuhuset El Corte Inglés Málaga på Avenida de Andalucía. Här hittar du allt samlat på ett och samma ställe, ungefär som NK i Stockholm. Det är på gångavstånd från Calle Margués de Larios. El Corte Inglés har varuhus över hela Spanien och här finns alla ledande klädmärken samlade.

Behöver du storhandla och har tillgång till bil, så ligger Carrefour stormarknad strax öster om Malaga.

Ett trevligt och nybyggt område i hamnen är shoppingcentrat Muelle Uno som invigdes våren 2012. Det ligger rakt nedanför huvudgatan Calle Margués de Larios lite till vänster längs stranden. Här hittar du sköna uteserveringar blandat med spännande butiker. Soliga dagar så är lunch eller middag ett måste här.

Malagas historia

Med sitt utmärkta läge vid inloppet till Medelhavet har Malaga alltid varit en attraktiv region att bo i. Malaga grundlaes av fenicierna redan för 3000 år sedan. Malaga var redan då ett ekonomiskt centrum för regionen.

Efter Fenicierna kom kartagerna på ca 500-talet före Kristus. Romarna körde ut kartagerna 218 f. Kr. Romarna införlivade Malaga i det romerksa riket och det blev början för en stark utveckling av Malaga regionen. Då byggdes bland annat den romerska teatern i Malaga.

Efter romarna kom Morerna som tog över stora delar av Spanien. Muslimerna tog över större delen av Spanien. Man kallade södra Spanien för Al- Andalus härav kommer namnet på den södra provinsen som Malaga är en del av. Andalucia. Ander denna perioend byggdes Alhambra, Granada, Cordoba och många andra städer med Morisk anknytning. Att det var en rik region ser man på byggnadsverken.
Fästningen Alcazaba byggdes i Malaga liksom slottet Gibralfaro.

Morerna tvingades lämna Malaga 1487 och för Malaga inleds nu en stor förändringsprocess från muslimsk stad till en kristen. Mycket av morernas byggnadsverk förstördes men inte allt. Man bygda Katedralen i Malaga på 1500 talet för att markera att Malaga hade blivit en kristen stad.
Under 1700 och 1800 var det dåliga tider för Malaga under slutet av 1800 talet började Malaga bli populärt för rika Européer att tillbringa en del av året i.
Sedan 1960 så har turismen exploderat och idag är Malaga en modern storstad med ca 1.6 miljoner invånare. Det behagliga vinterklimatet har lett till stor invandring till Malaga. Staden är också ett populärt resmål med tanke på den fina gamla delen av Malaga centrum.