Nerja svenskarna favorit på Costa del Sol

Nerja strand

Nerja är populär semesterort för oss svenskar på Costa del Sol strax öster om Malaga. Det är ca 50 minuters transfer från flygplatsen i Malaga. Nerja har en fin strand och ett trevligt gammalt centrum.

De magnifika Nerja Grottorna - Cuevas de Nerja

Är en serie stora grottor som sträcker sig i nästan fem kilometer och har världens största stalagmit, en 32 meter hög kolonn som mäter 13 meter vid 7 meter vid basen. Det finns tre Gallerier men varje galleri som innehåller ett antal hallar. Övre galleriet och det nya galleriet innehåller många av de förhistoriska grottmålningarna, men turiståtkomsten till dessa områden är begränsad till speciella grupper.

Upptäckten Den 12 januari 1959 bestämde sig fem lokala pojkar från byn Maro att jaga efter fladdermöss och ledde efter en kotte som var lokalt känd som "La Mina" där de tillbringade natten och tittade på ett stort antal av dessa varelser som gick ut genom hålet i klipporna . Pojkarna bestämde sig för att återvända nästa dag och tog med sig några verktyg för att lossa ett par stalagtiter i ingången. En gång inuti fann de sig kunna stiga ner till en stor grotta där de upptäckte ett antal skelett bredvid keramisk keramik.

Upphetsade av sin sökning, gick de tillbaka för att berätta för deras familj, vänner och lärare, men det var inte förrän grottan besökte en medicinsk expert och en fotograf som uppenbarades av den verkliga omfattningen av deras upptäckt.

Köra till Nerja grottorna. Lämna Nerja på den gamla N-340 kustvägen mot Maro. Du kommer att passera Nerja Club Hotel (till höger), Capistrano Village (till vänster), Fuente del Baden (till vänster) och den gamla sockerfabriken och kommer till en rondell. Följ skylten till Maro. På vänster sida ser du den gamla, Eagle Aquaducten, som fortfarande används och planeras för renovering, innan du kommer till en annan rondell. Ta slutavfart och ca 100 meter uppför kullen är ingången till Nerja Caves.

Hotell i Nerja

Nerja hotell och lägenheter - På Spanienexperten hittar du hotell, hotelltips och lägenheter i Nerja. Läs om våra utvalda hotell. Vi erbjuder över 180 boenden på Nerja! Några billiga hotell, hostel och lägenheter. Andra lite finare. Alla passar för en eller flera veckor!

Hyra hus eller lägenhet i Nerja

Det är mycket lätt att hitta radhus eller lägenheter att hyra i Nerja för en vecka eller några månader. Nerja har ca 320 soldagar per år och ett mycket behagligt klimat för oss svenskar med en varm sommar och skön vinter som påminner om den svenska sommaren. I Nerja är man nästan så långt söderut, som man kan komma i Europa. Det finns gott om bra och prisvärda restauranger i Nerja. Nerja är relativt lugnt för att vara en spansk turistort. Det är många svenskar som äger hus eller lägenheter i Nerja.

Ska du hyra lägenhet eller hus i Nerja så finns det flera olika sätt att göra det på. För korttids uthyrning i Nerja en vecka eller två så är det nästan enklast och tryggast att vända dig en svenska förmedlare i Sverige som

TUI Villas (ägs av tyska TUI som också äger Fritidsresor) eller Sembo (Sembo ägs av Stena Line). Med dessa två uthyrare är din resa och semester i Nerja trygg.

Booking.com och hotels.com hyr också ut mycket lägenheter i Nerja.

Ska man hyra lägenhet eller hus i Nerja lite längre tid så finns det privata förmedlare i Nerja som hyr ut lägenheter och hus. Enklast är att åka ner till Nerja och bo några nätter på hotell och kontakta någon som hyr ut lägenheter och hus lokalt.

Ska man stanna en månad eller kanske ett halvår i Nerja så vill man oftast se lägenheten eller huset man ska hyra innan man ska flytta in. Hyr man lägenhet eller hus lite längre i Nerja så är ju läget viktigt.

Du kan också hyra lägenhet eller hus privat av en svensk i Sverige och ibland kan man hitta någon på Blocket som vill hyra ut sin lägenhet eller hus i Nerja.

Resa till Nerja

Ska du resa till Nerja så är det enklast att flyga till Malaga flygplats. Hit flyg du från:

  • Stockholm Arlanda till Malaga flyger SAS och Norwegian med direktflyg.
  • Nyköping Skavsta till Malaga flyger Ryanair med direktflyg
  • Göteborg Landvetter till Malaga flyger Norwegian och Ryanair med direktflyg.
  • Köpenhamn Kastrup till Malaga flyger SAS, Ryanair och Norwegian med direktflyg.


Bila till Nerja är ca 300 mil från Malmö. Det är många husbils ägarare som kör ner till Fuengirola och stannar någon månad på vintern. De flesta som bilar mellan Sverige och Nerja tar 2 eller 3 övernattningar längs vägen. I Spanien är det enkelt att köra.

Allt om flyg till Malaga

Malaga Flygplats till Nerja

Ska du till Nerja så går det shuttlebus från Malaga flygplats eller taxi. Det är ca 50 minuters transfer från flygplatsen till Nerja. Ofta är det bekvämast att hyra en bil på flygpaltsen och ha den under din vistelse i Nerja.