Costa del Sol är den fantastiska kuststräckan i Andalusien, som går från Nerja i öster till Estepona i väster. Det är nästan 20 mil lång sandstrand med Europas bästa klimat under såväl sommar som vinter. Det är kanske inte så konstigt då Costa del Sol är så långt söderut du kan komma i Europa. Sommaren är varm och torr, medan vintern är mild och skön. Som en svensk sommar ungefär. Costa del Sol har lockat svenska turister sen 50-talet med över 300 soldagar och där de sista 60 dagarna inte är helt mulna. Det är sällan mer än 20 regndagar på ett år. Här på kusten bor nu många svenskar. De populära orterna heter Benalmadena, Calahonda, Estepona, Fuengirola, La Cala, Malaga, Marbella, Mijas, Mijas Costa, Nerja, Nueva Andalucia, Puerto Banus, San Pedro och Torremolinos.

Malaga är huvudorten på Costa del Sol och här ligger flygplatsen, som heter Malaga Costa del Sol Airport (IATA kod AGP).

På Costa del Sol hittar du massor av golfbanor, om du är intresserad av golf. Det finns härliga stränder, gott om trevliga utflyktsmål som Ronda, Gibraltar och Alhambra. Maten är billig på restauranger, så vi svenskar har råd att gå ut och äta och dricka. Det känns alltid bra. En liten öl kostar från 1 euro och en pint ca 2 euro. Varmrätter finns från 7-8 euro och uppåt. Tapas kostar ca 1,50 euro. Nästan överallt får man god mat.

Costa del Sol är en ca 20 mil lång sandstrand i regionen Andalusien. Hit har vi nordbor flytt kylan och mörkret under vintern i snart 40 års tid. 1500 bofasta svenskar finns längs kusten, någonstans mellan 60.000 och 100.000 reser hit varje år. I Fuengirola, svenskstaden framför andra, bor de flesta och här finns skandinaviska läkare, svenska skolan och svenska kyrkan med andakter, vigslar och kanelbullar. Costa del Sol lockar framförallt golfare. Här kan du spela på en ny bana veckans alla dagar! Men området bjuder också på massor av kultur, historia och spännande sevärdheter. Till Granada till exempel är det bara några timmar. Och vill du uppleva det gamla genuina Spanien, tar du dig bara upp till någon av de små söta byarna i bergen.

 

Karta över Costa del Sol i Södra Spanien för dig som ska ut och resa. Du kan zooma och dra i kartan. Du hittar hela Costa den Sol här.