Alhambra, Generalife och Albayzín i Granada granada är ett världsarv på UNESCO: världsarvslista. Över den moderna nedre Granada ligger Alhambra och Albaycín, belägna på två intilliggande kullar, utgör den medeltida delen av Granada. Öster om Alhambra fästning och bostad ligger den magnifika trädgården på Generalife, den tidigare landsbygden för emirerna som styrde denna del av Spanien under 1200- och 1400-talet. Bostadsområdet Albaycín är ett rikt förvar med morisk vardagsarkitektur, i vilken den traditionella andalusiska arkitekturen smälter samman.

Alhambra i Granada är ett av 48 världsarv i Spanien se hela lista här

Ett besök till Alhambra måste bokas

För bevara Alhambra har Junta Andalucia, som är regionstyret, beslutat att begränsa antalet besökare per dag. Det finns många som säljer biljetter till Alhambra men detta är den officiella hemsidan. https://tickets.alhambra-patronato.es/en/ . Bokar du hos andra så kan du köpa biljetter med busstur till Granada och Alhambra från Costa del Sol. Det går också att besöka Alhambra på kvällen och det är mycket vackert och behaglit under sommarmånaderna. När du åker till Alhambra så tänk på att det är inlandsklimat i Granada med mycket höga temperaturer på sommaren, ofta 45 grader. Under vintermånaderna så kan det vara minusgrader i Granada som ligger högt och nära Sierra Nevada. 

Mer om Alhambra och Granada

Alhambra (den röda borgen) är ett stort borg- och palatsområde vid den sydspanska staden Granada. Borgen ligger på en höjd med utsikt över Sierra Nevada. Den uppfördes av morerna från 1250- till 1300-talets slut och är en unikt bevarad byggnad inom västlig islamisk arkitektur. Alhambra var det viktigaste politiska och aristokratiska centret i morernas rike.

Palatsområdet består av vackra rektangulära gårdar med fontäner och byggnader från nasridernas tid, där härskarna och deras tjänare bodde. Inom Alhambras murar ligger många olika ihopbyggda palats, uppförda av olika kalifer. Detta stora palatsområde kallas de Naziriska palatsen. Bland dessa är Alcazaba det förnämsta, uppfört som ett residens till sultanen. Borgens yttre är stramt och enkelt, medan interiörerna är praktfullt ornamenterade och besmyckade med vacker och mönsterrik dekor i kakel och fajans och sirligt utskuren dekor i trä. Rummen ligger samlade i gruppvis kring gårdar, varav Myrtengården och Lejongården är de mest kända. Lejongården har fått sitt namn efter de tolv vattensprutande lejon som bär upp en fontän i gårdens mitt. Kring gården finns de berömda salarna Abenceragernas sal, Kungasalen och De två systrarnas sal. Alhambras trädgårdar är särskilt intressanta i trädgårdskonstens historia, eftersom de hör till de äldsta bevarade trädgårdarna i Europa.
Utanför borgmurarna ligger även lustgården Generalife området som användes som sommarpalats för härskarna i Alhambra. När de katolska kungarna tog över Granada så användes Alhambra som palats under en period, och det uppfördes byggnader till så sent som mitten av 1500-talet.

Alhambra är ett måste att besöka när du är I Andalusien

Alhambra i kulturen
Begreppet "Morens sista suck" kommer från tillfället då Boabdil, den siste moriske härskaren, lämnade Alhambra efter Granadas belägring 1492, vände sig om och såg sitt undersköna palats för sista gången. Hans mor lär då ha utbrustit: "Gråt nu som en kvinna över det du inte kunde försvara som en man".
Efter att ha varit relativt ouppmärksammat av sin samtid i många år gjordes Alhambra populärt som besöksmål av den amerikanske diplomaten och författaren Washington Irving som på 1830-talet bodde i palatset och skrev "Tales of the Alhambra". Detta gjorde intryck på den romantiska samtiden och många turister sökte sig till Alhambra.
Alhambra upptogs 1984 på Unescos världsarvslista tillsammans med Albaicín på kullen mittemot. Under 2007 fördes en hård kampanj i Andalusien för att få in Alhambra på listan över Världens sju nya underverk. Dock lyckades de inte samla in nog med röster.